Horkolás tartós megoldása

horkolás megoldása

A horkolás gyakori probléma, amely jelentős számú embert érint világszerte, így a horkolás megoldása sok ember számára javíthatja az életminőséget. A statisztikák szerint a felnőttek körében a horkolás előfordulási aránya a következő:

  • Felnőtt férfiak 40-50% rendszeresen horkol.
  • Felnőtt nőkl20-30% rendszeresen horkol.

Az életkor előrehaladtával a horkolás gyakorisága növekszik, különösen a középkorú és idősebb felnőttek körében. Az idősebb korosztályban a horkolás előfordulási aránya még magasabb lehet, mivel a torok izmai lazábbá válnak, és a légutak szűkülhetnek.

Összességében elmondható, hogy a horkolás a felnőtt népesség jelentős részét érinti, és sok esetben nemcsak a horkoló személy számára jelent problémát, hanem a környezetében élők alvásminőségét is negatívan befolyásolhatja.

A horkolás fokozatai

Enyhe horkolás

A horkolás csak alkalmanként jelentkezik, általában amikor a személy háton fekszik vagy nagyon fáradt.

Hatása: Általában nem zavaró sem a horkoló személy, sem a környezetében élők számára.

Közepes horkolás

A horkolás gyakrabban fordul elő, nemcsak háton fekve, hanem más alvási pozíciókban is. A hangos horkolás éjjelente rendszeresen jelentkezik.

Hatása: A horkolás már zavaró lehet az alvópartner számára, és időnként a horkoló személy is felébredhet miatta.

Súlyos horkolás

A horkolás minden éjjel, minden alvási pozícióban fennáll, gyakran nagyon hangos és szünetekkel, illetve légzéskimaradásokkal jár (obstruktív alvási apnoe).

Hatása: Jelentősen befolyásolhatja az alvás minőségét mind a horkoló személy, mind az alvópartner számára. Az alvási apnoe esetén egészségügyi kockázatok is felmerülnek, mint például magas vérnyomás, szívbetegségek és nappali álmosság.

A horkolás oka és megoldása

A horkolás több tényező következtében alakul ki, amelyek megegyeznek abban, hogy alvás közben a légutak részleges elzáródásához, vagy szűkületéhez vezetnek.

Gyakori okok

  • Alvási testhelyzet, ami előidézi, hogy a lágyszájpad és/vagy a nyelv részlegesen elzárja a légutakat
  • Orrjáratok szűkülete, ami gátolja a szabad levegőáramlást
  • Életkor előrehaladtával az izmok gyengülése hozzájárulhat a horkoláshoz
  • Szűk légutak, például nagyobb mandulák esetén
  • Alkoholfogyasztás, nyugtatók az izmok ellazulása miatt szűkíthetika légutakat
  • Alvási apnoe, ami egy súlyos alvászavar, és általában súlyos horkolással jár.

A horkolás kezelését minden esetben fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat előzi meg az okok megállapításáért. Ezt követően lehetséges a kezelési terület meghatározása, a kezelési terv felállítása.

A horkolás tartós megoldása rádiófrekvenciával

A kezeléshez elengedhetetlen a horkolás okának tisztázása, ez a szakorvosi vizsgálat során megtörténik.

A horkolás rádiófrekvenciás kezelése (RF kezelés) egy ambuláns eljárás, amelyet a horkolás csökkentésére vagy megszüntetésére alkalmazunk. Az eljárás során rádiófrekvenciás energiát használunk a légutak átjárhatóságának biztosítására.

Az eljárással kezelhető az alsó orrkagyló, a lágyszájpad, a nyelvgyök, mandula alvás közbeni levegő áramlást gátló elváltozása.

Fontos tudni, hogy nem minden esetben oldható meg a probléma ambuláns beavatkozással, van, amikor akár műtéti megoldás szükséges.

Előnyök

A rádiófrekvenciás kezelés kevésbé invazív, mint a hagyományos sebészeti eljárások, mivel nincs szükség nagy metszésekre vagy hosszú gyógyulási időre, altatásra.

Gyors felépülés, általában néhány napon belül visszatérhetnek normál tevékenységeikhez.

Helyi érzéstelenítésben végzett ambuláns beavatkozás.

Tartós megoldás a horkolás kezelésében.

Eredmények a horkolás rádiofrekvenciás megoldása után

Az eljárás után a páciensek enyhe fájdalmat, duzzanatot vagy torokfájást tapasztalhatnak, amelyek általában néhány nap alatt elmúlnak.

Az eredmények változhatnak, és nem mindenki számára nyújt teljes megoldást a horkolás problémájára. Általában egy kezelés is megoldást nyújt, de előfordulhat, hogy az optimális eredményért a kezelés megismétlése is szükséges lehet.

A vizsgálatot és kezelést klinikánkon Dr Járai Tamás fül- orr- gégegyógyász szakorvos végzi.

Ha Ön is a horkolással küzd, és tartós megoldást keres a problémára, vegye fel velünk a kapcsolatot, foglaljon időpontot.

Szerző

Rólunk

Esztétikai klinikaként személyre szabott és innovatív kezelésekre specializálódtunk, amelyek az Ön egyedi szépségét pontosan úgy emelik ki, ahogyan arra Ön vágyik!

Szakértői csapatunk elkötelezett amellett, hogy a legmagasabb szintű ellátást és professzionalizmust nyújtsa Önnek.

A fejlett arckezelésektől kezdve egészen a non-invazív alakformáló technikákig szolgáltatások széles skáláját kínáljuk, amelyek célja, hogy a lehető legjobban érezze magát a bőrében és azt lássa a tükörben, amire mindig is vágyott!

Bízzon szakértelmünkben, merüljön el az exkluzív szolgáltatásainkban és vágjon bele egy olyan átalakulásba, amely kívül-belül magabiztosságot eredményez.

Legfrisebb bejegyzéseink

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás a hírlevélre