A csábító ajkakért

- Az ajakfeltöltés eljárásról részletesen

Porta Bella Vita

Az ajakfeltöltés népszerűségének oka, hogy a telt, csábos ajkakat régóta a fiatalsággal, a szépséggel és az érzékiséggel társítjuk. 

Egy szájat akkor látunk igazán szépnek és esztétikusnak, amennyiben érvényesül az Aranymetszés szabálya – “ két rész az aranymetszés szerint aránylik egymáshoz, ha az egész úgy aránylik a nagyobbik részhez, ahogy a nagyobbik rész a kisebbik részhez.”

Ennek megfelelően az esztétikai orvoslás az ajakfeltöltéssel természetes megjelenésű, arányos ajkak elérésére helyezi a hangsúlyt, amely ma már egy nagyon gyakori orvosesztétikai beavatkozásnak számít. 

Ismerje meg az ajakfeltöltés lehetőségének részleteit,  az eljárás menetét, célját és a legfontosabb szempontokat, amelyeket figyelembe kell vennie.

Az arc arányainak optimalizálása

- az ajakfeltöltés célja

Minden esetben fontos, hogy az ajkat nem szemlélhetjük különálló részként, az arc egészébe kell hogy illeszkedjen, a környezetének vizsgálata és szükség szerint kezelése elengedhetetlen az optimális eredmény érdekében.

Arc arányainak optikai javítása

Az ajkunk arcunk egyik központi eleme, éppen ezért annak arányainak és formájának megváltoztatásával, kontúrjának kihangsúlyozásával, mértékletes változtatással érhetünk el természetesen optikailag arányosabb megjelenésű arcot.

Teltebb ajkak

A dús és telt ajkak nőiesek, csábítóak, éppen ezért sokak számára az eljárással nem más a cél, mint az elegáns, vonzó külső elérése, amelynek az ajakfeltöltés lehet az egyik kulcsfontosságú eleme.

Ajak arányainak javítása

A leggyakoribb eltérés a vékony felső ajak, amely sok esetben befelé fordul, mosolynál eltűnik. Türelemmel végzett kezeléssorozat vezethet az optimális arányok kialakításához, lépésről lépésre növelve a felső ajak méretét, pozícióját.

Ínymosoly

Amikor mosolynál az ajak a fogsor feletti ínyt is engedi megmutatni, gyakran az ajak volumenizálása is megoldást jelent, akár önmagában is, de van, amikor botox kezeléssel kombinálva végezzük a szép mosolyért.

Ajak pozíciójának javítása

Gyakori- elsősorban az állkapocs vagy fogsor bizonyos változatainál, hogy az áll-alsó ajak-felső ajak-orr pozíciója nem optimális. Ilyen például, amikor a felső ajak előre áll az alsó ajakhoz képest. Ezekben az esetekben optikailag javíthatunk a megjelenésen, ami elsősorban profilból látszhat zavarónak. Ilyenkor leggyakrabban az áll kezelése is szükséges az optimális eredményhez.

Ajkak asszimmetriája

Nincs tökéletesen szimmetrikus ajak, mindenkinél eltérő a két oldal íveltsége, magassága. Amikor ez zavaróvá válik, ajaktöltéssel javíthatunk a megjelenésen, de fontos tudni, hogy tökéletes szimmetria ajaktöltéssel sem érhető el.

 Ajak fiatalítása

Az idő múlásával ajkai veszíthetnek volumenükből, keskenyedhetnek és laposodhatnak is, valamint ráncok is megjelenhetnek felszínén és az ajkak környezetében. Az ajakfiatalítás lehetséges ajakfeltöltéssel, mértékletesen kezelve a változásokat, sokszor csak hidratáló hatású kezeléssel.

Bármi is legyen az ok, amiért az ajkak feltöltése mellett dönt, a végső cél minden esetben egy természetes hatású,  “jól viselhető” eredmény elérése.

AJAKFORMÁLÁS ÉS AJAKNAGYOBBÍTÁS LEHETŐSÉGEI

Az ajak nagyobbításával már az ókorban is próbálkoztak, számtalan módszert alkalmaztak napjainkig.
A felhasznált anyagok nagyon sok kockázatot rejtettek magukban és szövődményt okoztak.
Ezek közül a szilikonolaj az egyik, sajnos még napjainkban is időnként elérhető. A szilikonos szájfeltöltés számtalan veszélyt hordoz, a fel nem szívódó tartós anyag nem csak a bejuttatás helyén mutatható ki, képes az ajakból az arc bármely területére elvándorolni. Önmagában is csomósodásokat okozhat, de súlyos szöveti reakciókat válthat ki és tarthat fenn. Eltávolítása csak részlegesen lehetséges, műtéti úton.

Az optimális megoldások biztonságosak.

Ajakdúsító krémek, szájfények átmenetileg teltebbé teszik az ajkat, hatásuk a keringés fokozásán alapul. Hatásuk rövid, de nem csak önmagukban használhatóak néhány órányi eredményért, de a hyaluronsavas feltöltések eredményét is felfrissítik egy-egy alkalomra. 

Az ajakplasztika a felső ajak tartós emelését, az orr-ajak távolság rövidítését éri el. A “Bullhorn lip flip” technika esetében az orr alatti területből egy “bikaszarv” alakú kimetszés történik, finom vonalat hagy maga után. Fontos, hogy az ajak teltségén nem változtat, időnként hyaluronsavas volumenizálással fokozhatjuk a hatást.

Hyaluronsavas ajakfeltöltés orvostechnikai eszközzel történő orvosi beavatkozás, ami hosszú távon tartós eredményt ér el az ajkak kezelésénél.

ajakfeltöltés kezelés közben
ajakfeltöltés
IMG 2925

Bemutatkozik a hyaluronsav

A hyaluronsav egy olyan természetes anyag, amely az emberi szervezetben is megtalálható, különösen a kötőszövetekben és a bőrben.
A hyaluronsav egy polyszacharid, amit keresztkötésekkel stabilizálva tesznek tartósabbá, és steril, injektálható gél szerű anyagot képezve ellenállóbbá a szervezetben található hyaluronsav bontó enzimekkel szemben.

Az orvosi esztétika területén a keresztkötött hyaluronsavat gyakran használjuk különböző eljárások során, például ajakfeltöltésre, archarmonizációra, arcfeltöltésre, így elmondható, hogy a leggyakrabban az öregedés jeleinek kezelésére, volumenizálásra, formálásra, arcvonások hangsúlyozására és a természetes, arányos megjelenés elérése érdekében javasoljuk a hyaluronsavas eljárásokat.

Előnyök:

 • Természetes összetevő

  Mivel a hyaluronsav természetesen is megtalálható a szervezetben, így alacsony az allergiás reakció kockázata.

 • Dúsít és volument ad

  A hyaluronsav jelentős mennyiségű víz tárolására képes, hozzájárulva a bőr hidratálásához és dúsító hatásához.

 • Sokoldalú

  Széles paletta áll rendelkezésre az orvosi hyaluronsavak között, amik lehetővé teszik a megfelelő tulajdonságú, viselkedésű, tartósságú anyag kiválasztásával különböző orvosesztétikai célok elérést.

 • Fokozatosan felszívódó

  A hyaluronsav idővel felszívódik, amely lehetővé teszi az újratöltés és a változtatás lehetőségét, ha mégis más formát, méretet választana ajkai számára.

 • Ajak pozíciójának javítása

  Gyakori- elsősorban az állkapocs vagy fogsor bizonyos változatainál, hogy az áll-alsó ajak-felső ajak-orr pozíciója nem optimális. Ilyen például, amikor a felső ajak előre áll az alsó ajakhoz képest. Ezekben az esetekben optikailag javíthatunk a megjelenésen, ami elsősorban profilból látszhat zavarónak. Ilyenkor leggyakrabban az áll kezelése is szükséges az optimális eredményhez.

 • Gyors eljárás

  Az eljárás gyors, azt követően azonnal folytathatóak a mindennapos tevékenységek az orvosi javaslatok betartásával.

 • Nem végleges

  A hyaluronsav felszívódik, emellett hyaluronsav bontó enzim segítségével lebontható.


Az orvosi hyaluronsavak esetében több termékcsalád is rendelkezésre áll, ezeken belül is széles a választék: egy termékcsaládnak akár 9 féle különböző tulajdonságú anyaga is lehet.

Az anyag kiválasztásánál figyelembe vesszük a tartósságot, az ajak adottságait, a szövetek szerkezetét és az elérni kívánt célt is.

kep2
ajakfeltöltés kezelés

Hyaluronsavas ajakfeltöltés bemutatása

 1. Konzultáció

A folyamat alapos konzultációval kezdődik. Az orvosa felméri a kórtörténetét, jelenlegi egészségi állapotát, gyógyszerszedési szokásait, esztétikai céljait.

Figyelembe véve az Ön ajkainak állapotát, elvárásait és a reálisan elérhető célokat megtervezi az eljárást: kiválasztja, hogy melyik típusú és mennyi hyaluronsavval végezhető el a kezelés az ideális eredmény elérése érdekében.

2. Kezelés előkészítése

A kezelt területről minden esetben fotódokumentáció készül a kezelés előtt és azt követően.
Részletes tájékoztatást kap írásban is az eljárásról, a kezelést követő teendőkről. Ezt követően érzéstelenítő krémet helyezünk az ajkakra, így a kezelési fájdalom minimalizálható.

3. Eljárás

Az érzéstelenítést követően finom és vékony tű segítségével az orvos a választott hyaluronsavas töltőanyagot az ajkak meghatározott részeibe fecskendezi be az elérni kívánt eredménynek megfelelő technikával, hogy elérje a kívánt térfogatot, formát.

Ajakfeltöltés
ajakfeltöltés közben

AJAKFELTÖLTÉSI TECHNIKÁK ÉS TRENDEK

A hyaluronsav bejuttatása tűvel vagy kanüllel történik.
A szúrások iránya, száma, pozíciója, mélysége, az anyagbejuttatás formája ( kis vonalakban vagy kis gömböcskék formájában) számtalan variációra adnak lehetőséget a hyaluronsav fajtájának megválasztása mellett.
Tulajdonképpen a kombinációk száma végtelen.

Különböző trendek és elnevezések vannak a köztudatban, láthatóak a social mediaban, de alapvetően nem a töltéstechnika speciális, hanem egy adott, sokszor sablonos kombináció alkalmazásával érik el az adott elnevezést takaró eredményt, mint pl. a russian lips.
Fontos megjegyezni, hogy sok esetben nem alkalmas az ajak erre a technikára, és a kezelést követően deformált eredményt mutathat.

Számtalan módszer van, ami leginkább az arányokkal, a formákkal, az ívekkel, lapos-telt megjelenéssel “játszik” és éri el a változást.

Az optimális, hosszú távon szép, deformitások nélküli eredmény mindig az adott szájhoz igazodik, az orvosesztétikában a különböző technikák kombinációját használjuk, sokszor kevert technikával, az ajak anatómiai adottságait figyelembe véve.

Kezeléseink eredményei

Tekintse meg a kezelések előtt és után készült képeket!

Mire számíthat a kezelést követően?

Eredmények és mellékhatások

Minden tűs kezelésnek van kockázata, számolni kell esetleges szövődmény lehetőségével, ami ritka, de további kezelést igényel, ezekről kezelést megelőzően tájékoztatást kap.

Img 9470 cmscrop
ajakfeltöltés szakember által
ajakfeltöltés kezelés közben

Sablonok nélkül

Nincs két egyforma arc, ahogyan nincsen két egyforma ajak sem.

Ahogyan a legtöbb orvosesztétikai kezelés során, az ajakfeltöltésnél sem gondolkodhatunk sablonokban, így minden páciensnél egyedi kezelést valósítunk meg a célok elérése érdekében.

Az első és legfontosabb, hogy mielőtt megkezdődik az eljárás, az orvosa számtalan tényező alapján tervezi meg saját ajakfeltöltési folyamatát:

Többek között ezek a tényezők alakítják a szájfeltöltés személyre szabott megközelítését.

Töltőanyag - mennyi az annyi?

Az egyik fontos kérdés – mennyi anyag szükséges a vágyott ajakhoz?

Gyakran látunk egy szép ajakfeltöltést, majd amikor a konzultációra érkezünk, azt mondjuk: “ugyanolyan és ugyanennyi töltőanyaggal szeretném, mert pontosan ilyen ajkakat szeretnék”.

A kezelés nem általános: személyre szól.

Az ajkak formája, pozíciója, eredeti nagysága, a szövetek állapota is meghatározza, hogy 1 milliliter töltőanyag mekkora változást képes eredményezni.

Éppen ezért fontos tudnia, hogy nem várhatja, hogy pont olyan és pont annyi anyaggal pontosan olyan ajka lesz, mint bármelyik ismerősének, hírességnek.

A számtalan anyag és technika közül azt fogjuk Önnek választani, amely a saját ajkához igazítva hozza meg az Ön által várt, vágyott eredményt, természetesen annak tudatában, hogy az ajak adottságai meghatározzák a lehetőségeket a változásra, így reális elvárásokat támaszthatunk csak egy vágyott forma tekintetében.

Img 5321 cmscrop
Img 9463 cmscrop 1
ajakfeltöltés előtt és után

Frissítő kezeléssel a csábító ajkakért

A töltőanyagok teljes felszívódásának ideje és a várt optikai eredmény tartósságának ideje nem egyezik.

Az injektálást követően integrálódnak a szövetekbe.

A hyaluronsavak fajtájuktól függően évekig tapinthatóak és kimutathatóak a szövetek között, miközben formáló, emelő hatásuk optikailag csökken.

Ennek az ismeretnek nagy jelentősége van, hogy megértsük a tartósság, az ismétlő, frissítő kezelések gyakoriságának szükségességét.

Az első kezelést követően tapasztaljuk majd a leggyorsabb optikai változást annak ellenére, hogy a hyaluronsav nem szívódott fel. Minél többször ismételjük majd meg a kezelést, annál ritkábban lesz szükség frissítő töltésre, tapasztalatok szerint akár 2-3-4 év is eltelhet ismétlő kezelés nélkül.

Amikor csökken a hatás, lehetősége van frissítő kezelésen részt venni. 

Mielőtt frissítő kezelésen vesz részt, el kell döntenie azt is, hogy szeretne-e változtatni az ajkak formáján, méretén, vagy valóban csak az előző eredményt szeretné frissíteni?Az ajak frissítésének lényege nem az előző ajakfeltöltés fokozása, hanem az eredményének visszaállítása.

Szeretne többet megtudni az ajakfeltöltésről?

Olvassa el az ajakfeltöltéssel kapcsolatos blogbejegyzéseket, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot.

Örömmel válaszoljuk meg kérdéseit és készítjük el az Ön számára megfelelő, személyre szabott kezelési tervet, amelynek köszönhetően hamarosan élvezheti a telt, dús és csábító ajkait.

Hyaluronsavas ajakfeltoltes porta bella vita
Dr. Fercsik-Tóth Beatrix

Hyaluronsavas ajakfeltöltés

A telt ajkak a fiatalság, szépség, érzékiség fogalmaival szorosan összekapcsolódnak, ennek megvalósulását segítheti a hyaluronsavas ajakfeltöltés. A kultúrák különbözősége miatt ennek

Feliratkozás a hírlevélre